Икономика

„Ако рафинерията спре, са заплашени работните ни места“: Работници от "Лукойл-Нефтохим Бургас" излязоха на протест (Обновена)

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Работници в "Лукойл Нефтохим" излязоха на протест и блокираха изхода на Бургас в посока София. Причините за недоволството е несигурността, свързана с дерогацията на руски петрол. Елена Танева следи протестите.

 

„Излизаме на протест, защото ако рафинерията спре, ще са заплашени нашите работни места. Когато едно предприятие спре, работници се съкращават и остават само пазачите.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Павлин Ваковски, президент на Синдиката на българските нефтохимици.

Работници от "Лукойл-Нефтохим Бургас" се очаква да излязат на протест преди обед. Те са готови да блокират движението на изхода на Бургас в посока София. Опасенията им са, че могат да останат без работа, ако рафинерията спре работа заради забраната за внос на суровина от Русия. В същото време днес от 12 часа е насрочено заседанието на парламента, което трябва да гласува ветото на президента по енергийния закон.

Финансовият министър каза, че до края на годината трябва да се внесат тези данъци. Аз съм убеден, че ръководството на "Лукойл-Нефтохим Бургас" ще преведе всичко, което е по закон“, посочи Ваковски.

Всичко, което е прибързано, което е поставено под незабавен натиск, води до това. Когато нямаш суровина - какво следва“, попита той.

Цялото интервю вижте във видеото.