Икономика

Хърватия препоръчва на хората да пият чешмяна вода след натравяния от бутилирани напитки

От Euronews България Euronews България
Voda Снимката е илюстративна.

Властите в Хърватия препоръчаха на хората да пият само вода от чешмата, тъй като разследват съобщения за няколко случая на заболели и пострадали хора, за които се твърди, че са консумирали бутилирани напитки, съобщава АП.

Министърът на здравеопазването Вили Берос заяви, че няколко души са потърсили медицинска помощ заради "наранявания, причинени от предполагаеми химически елементи". Повечето от тях са имали леки симптоми и ще бъдат изписани, каза той.

Здравните власти наредиха "подозрителните" продукти да бъдат изтеглени от магазини, ресторанти и други места. Те не казаха кои продукти се изтеглят, но снимки в социалните медии от магазини подсказваха, че става въпрос за марките на "Coca-Cola".

По-късно представителството на „Coca-Cola“ в Хърватия заяви, че "временно" изтегля някои от продуктите си, "въпреки че вътрешният ни анализ не показа нередности в производството или в продуктите".

"Предварително можем да кажем, че два от случаите са пряко свързани с консумацията на определени напитки, а останалите предстои да установим", каза Берос. "Няма нужда от паника, но има нужда от предпазливост."

Компанията предложи пълно съдействие в изявление. Тя заяви, че е провела вътрешно разследване, което "не е показало никакви несъответствия в нашата продукция", като същевременно е изпратила проби за анализ.

Полицията и държавната прокуратура провеждат разследване. "Дотогава нашата обща препоръка е да се пие вода от водоснабдителната система, която би трябвало да е безопасна", каза Берос.

Съобщенията за предполагаемото отравяне се появиха, след като през уикенда в северното адриатическо пристанище Риека един мъж беше хоспитализиран, след като пил газирана бутилирана вода в кафене. Във вторник студент от университета е пострадал, след като според съобщенията е пил кока-кола.

И двата инцидента бяха свързани с напитки на „Coca-Cola“. Съобщава се, че мъжът в Риека е консумирал Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate от стъклена бутилка, а студентът в Загреб е пил кока-кола от пластмасова бутилка, която взел от автомат във факултета си.

За друг подобен случай беше съобщено по-рано през май.

От болницата в Риека съобщиха вчера, че мъжът е лекуван за химически наранявания на хранопровода.

"Това вероятно са някакви разяждащи вещества и трябва да видим дали в напитката има някакви добавени елементи", заяви Крунослав Капак, ръководител на хърватския Институт за обществено здраве.

---

Малко по-късно през деня получихме съобщение от представители на Coca-Cola HBC, което гласи:

“Запознати сме с текущата информация от Хърватия, касаеща нашите продукти там, и сме предприели необходимите действия за гарантиране на обществената безопасност. Местните власти получават пълна подкрепа от колегите ни на място в хода на разследването.

Ние не осъществяваме внос и продажба на тези продукти в България и случаят не засяга напитките, продавани на нашия пазар".