Свят

Сблъсъци между пропалестински демонстранти и полицията до военната база "Инджирлик"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне пропалестински митинг близо до военна база, в която са разположени американски военнослужещи и оръжия. Демонстрацията пред авиобазата "Инджирлик" до Адана беше организирана от турската неправителствена организация "Човешки права и свободи". Израел обвинява тази група във връзки с Хамас. 

Това се случи часове преди пристигането в Турция на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Хората са се опитали да пресекат полето и да влязат в базата, според информация на местни медии. Протестът пред "Инджирлик", където е разположена 39-та авиобаза на ВВС на САЩ, бе кулминацията на конвой, тръгнал от Истанбул в петък.

Демонстрацията пред базата беше организирана от неправителствената организация "Човешки права и свободи", която Израел обвинява във връзки с Хамас.



Скъпи братя и сестри, дойдохме тук, за да укрепим позициите си на масата за преговори за съдбата на жените и децата в Газа. Ще изготвим временно споразумение за изтеглянето им от Газа. Тези сблъсъци с органите на реда само усложняват положението.

Бюлент Йълдъръм – председател на организацията "Човешки права и свободи"

Откакто Израел започна военни операции в ивицата Газа, по цял свят се организират демонстрации в подкрепа на палестинците.

След протести пред дипломатическите мисии на Израел в Истанбул и Анкара, Тел Авив изтегли своя персонал от Турция и отзова за консултации своя посланик.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно критикува САЩ за подкрепата им за израелската операция в ивицата Газа.