Свят

Нетаняху допусна спиране на огъня, ако Хамас освободи заложниците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Israel Benjamin Netanyahu AP Снимка: АР

Израелските сили са поразили повече от 2500 цели в Газа от началото на сухопътната операция. И твърдят, че имат нови доказателства, че Хамас използва болници в анклава като свои бази. Ударите продължават и според палестинските власти десетки са загинали при нападение срещу бежанския лагер Магази в централните части на ивицата.

ООН изчислява, че от началото на войната близо 1,5 млн. души в Газа са били разселени. От хуманитарната организация отново предупредиха, че водата и храната се изчерпват. 

Еврейската държава обяви временен прозорец за евакуация от северните към южните части на ивицата. А от Палестинската автономия заявиха, че половината домове в Газа са унищожени.

Страдаме всеки ден. Няма зеленчуци. Няма домати, краставици и картофи. Има само хляб и вода, колкото да утешим децата си през нощта.

Норхан Зиаде, местна жителка

Израелският премиер посети военновъздушна база, откъдето заяви, че прекратяване на огъня не може да има, докато не бъдат освободени всички над 240 заложници.

Казваме го и на враговете, и на приятелите ни. Ще продължим, докато не победим, нямаме алтернатива. Днес всички го разбираме.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бенямин Нетаняху наказа министър от кабинета си, който заговори за евентуални ядрени удари срещу Газа. В Йерусалим протестиращи поискаха оставката на израелския премиер на фона на проучване на Университета в Тел Авив, според което едва 18% от хората подкрепят управлението му. В Тел Авив близки на отвлечени от Хамас отново се събраха на митинг.

А в редица столици, включително Берлин, Вашингтон, Лондон, Париж и Рим, хиляди участваха в демонстрации в подкрепа на хората в Газа и настояха за спиране на огъня.