Европа

Рязко нарастват проявите на антисемитизъм в Европа, показва проучване

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Antisemitism AP Снимка: AP, архив

Антисемитизмът в европейските страни се е увеличил драстично от началото на конфликта между Израел и Хамас. Къде и с колко пъти този тип прояви се забелязват все повече и повече, разказват колегите ни от Euronews Австрия.

 

В няколко европейски държави антисемитските нападения рязко са се увеличили след избухването на войната в Близкия изток. Ислямофобските нападения също са се увеличили, но не толкова много. При един от инцидентите във Виена израелското знаме беше свалено от главната синагога в града. Има и съобщения за преки нападения срещу евреи.

Например ученици евреи, които са тормозени, обвинявани за конфликта в Близкия изток. Имаме някои материални щети, като например разбиване на прозореца на еврейска месарница и виновникът избягал, крещейки на арабски. Или дори увреждане на имущество, при което умишлено е свалено израелското, а не австрийското знаме. Разбира се, това има символичен ефект - да се разтревожи еврейската общност.

Бенямин Нягеле, генерален секретар на Еврейската общност във Виена

По данни на Community Security Trusт от началото на войната антисемитските инциденти в Австрия са се утроили в сравнение със същия период на миналата година. Тя съобщава още, че инцидентите са се увеличили повече от два пъти в Германия и повече от три пъти във Великобритания.

Подобно на други страни от ЕС, Австрия разполага повече сили за сигурност пред еврейските институции. Освен това Министерството на вътрешните работи призовава за разрешение да следи приложения за съобщения като Whatsapp, за да предотврати евентуални терористични атаки, като заявява, че в тази област австрийската полиция има най-малък достъп в ЕС.

Миналата седмица директорът на Агенцията на ЕС за основните права предупреди, че антисемитизмът е дълбоко вкоренен расизъм в европейското общество. Австрия, Франция, Германия и Обединеното кралство засилиха защитата си на еврейските училища и синагоги.

За Euronews от Австрия – Йоханес Плешбергер.