Европа

Проверка на фактите: Блокира ли турският военен флот руските кораби да преминават през Босфора?

От Euronews България Euronews България
Turkey Anniversary AP Tурски военни кораби на парад под Моста на мъчениците от 15 юли на Босфора по случай 100-годишнината на турската република в Истанбул, неделя, 29 октомври 2023 г. Снимка: АП.

Потребители на социалните мрежи смятат, че това е открито обявяване на война на Москва. Euronews обаче установи, че твърденията са подвеждащи, а клиповете в действителност показват празненствата за стогодишнината на Турция от 29 октомври.

Множество потребители на социални медии споделиха тревожни публикации, които изглежда показват флотилия от турски военни кораби, блокиращи преминаването на руски плавателни съдове през Босфорския проток. Някои от тях смятат, че това е обявяване на война на Кремъл.

"Турските военноморски сили започват блокада на Босфорския проток, ако се попречи на преминаването на руски кораби, това ще бъде обявяване на война", написа един от акаунтите в социалната медийна платформа „X“ (Туитър).

Протокът Босфор е важен морски път и е единственият начин, по който страни като Русия и Украйна могат да достигнат до Средиземно море от Черно море.

Във видеоклипа се твърди, че сто турски кораба в момента блокират достъпа на Русия до Средиземно море, което според потребителите нарушава Конвенцията от Монтрьо.

The Cube разгледа по-отблизо тези видеоклипове и установихме, че тези клипове в действителност показват честването на стогодишнината на Турция на 29 октомври 2023 г.

Според многобройни съобщения празненството е включвало шоу с фойерверки и дронове в Истанбул, както и шествие на сто военни кораба по Босфора.

Турция вече е затворила Босфора за Русия

Вторият момент е, че Анкара вече беше блокирала достъпа на руски военни кораби след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Киев поиска от турското правителство да затвори Босфорския проток за Москва и след известно колебание Анкара забрани на руските военни кораби да преминават през тези води.

На военните кораби обаче все пак беше разрешено да се върнат в родните си бази в Черно море.

Но някои доклади обвиняват Русия, че транспортира скрито военно оборудване в товарни кораби, на които все още е разрешено да преминават през тези води.

В доклад, публикуван от НАТО през октомври 2023 г., се твърди, че Русия използва кораб-призрак, за да заобиколи тези ограничения.

 

Няма нарушение на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

И накрая, затварянето на пролива за Русия не нарушава Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Договорът обхваща различните проливи, които свързват Средиземно море с Черно море, и е ратифициран от Лигата на нациите - неуспешния предшественик на ООН. Откакто е ратифициран, договорът остава непроменен.

Ето как работи договорът: Турция гарантира свободното преминаване на всички граждански и търговски кораби в мирно време.

Военните кораби също могат да преминават, но при определени условия и само ако са предварително предупредени.

Съгласно член 19, когато има война, в която не участва Турция, военните кораби на враждуващите държави не могат да използват пролива - освен ако не се връщат в родните си бази в Черно море.

Турция има право да затвори пролива за военни кораби на всички държави, участващи в конфликта. Тя може да направи това и ако се опасява от "непосредствена опасност от война".