Свят

Турция чества 100 години от провъзгласяването ѝ за република

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Турция отбелязва 100-годишнината от създаването на модерната светска Турска република от руините на Османската империя с мащабни тържества в столицата Анкара и Истанбул. На 29 октомври се отбелязва Денят на републиката, в който парламентът реформира конституцията, за да промени системата на управление. Знамена украсяват улиците на Турция, в едно с гигантски портрети на Мустафа Кемал Ататюрк, който на 24 ноември 1934 г. приема от турския парламент фамилията – „баща на турците“.

Денят започна с военен парад в най-големия град в страната Истанбул, където стотици войници преминаха по булевард с танкове и други превозни средства. В Босфора 100 бойни кораба проведоха военен парад с участието на военноморските и военновъздушните сили.

Турската република е създадена с големи трудности, възкръснала е от пепелта, от бедността и е достигнала до днешния ден, когато гори ярко. Републиката беше трудно създадена.

Мехмет Гюнер, посетител на военния парад

Турският президент Реджеп Ердоган спази традиционния протокол за полагане на венец в мавзолея на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк и се обърна към народа със специално "Обръщение по случай 100-годишнината".

Като част от тържествата за юбилея имаше светлинно шоу с 2023 дрона и фойерверки над Босфора.

Войната за независимост, ръководена от Мустафа Кемал Ататюрк, води до създаването на Република Турция на 29 октомври 1923 г. Османската империя официално се разпада след Първата световна война.

Ататюрк започва поредица от радикални реформи, коикто превръщат мюсюлманската държава в демокрация от западен тип, намаляват мястото на религията в обществото. Важна стъпка е също премахването на халифата, заменянето на арабската писменост с латиница и правото на жените да гласуват.

По-рано тази година Ердоган покани множество чуждестранни лидери, за да отпразнуват преизбирането му за трети мандат като президент през май, но няма да бъде домакин на прием по случай важния етап от развитието на републиката. Държавната телевизия обяви, че се отменят някои събития по случай стогодишнината, заради войната в Газа.