Култура

100-годишната гимназия по каменообработване в Кунино е единствена по рода си на Балканите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В деня на Будителите говорим за съвременните будители. В едно българско училище работят точно такива хора. Разказваме ви за Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, уникална школа, която е единствена по рода си на Балканите със 100-годишна история.

Гимназията е създадена с идеята да се създаде персонал с умения да се обработват камъни. Сега има две специалности - каменообратване и скално облицоване, каза в студиото на Euronews Bulgaria Тодор Кондев, председател на обществения съвет на гимназията по каменообработване.

Гимназията има амбицията да задоволи търсенето в съвременното строителство. Въпреки че през последните години това умение много се автоматизира, ще има нужда и от хора, които умеят да обработват камък. Нашата гимназия е единствена на Балканския полуостров. Ще имаме и нова специалност - реставрация.

В момента 55 деца учат в гимназията. Материалната база вече е обновена и препоръчвам на всички родители да влязат на нашия сайт и да видят какво предлагаме. Реализацията е добра след завършване, заплащането им е много добро. Бизнесът има глад за такива кадри. Занаятът е подходящ и за момичета, благодарение на съвременните технологии.

Камъкът ще е изборът на следващото столетие.

Вижте цялото интервю във видеото.