Общество

Приемът в гимназиите – какви са предпочитанията на един седмокласник?

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Днес изтече последният срок за прием на документи за записване на седмокласници на първо класиране. Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за участие в третото класиране. Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за прием след 7. клас - 484,5 точки от 500. Запазва се интересът към езиковите гимназии сред учениците. Какви са предпочитанията на един седмокласник - Софи Цветкова разказва в следващото видео. 

 

Константин успешно завършва седми клас в 51-о училище. Доволен е от представянето си на външното оценяване и казва, че матурите не са му били трудни. 

„Имам 76 точки и на двете матури и по математика и по БЕЛ“, споделя той. 

„Аз бих казал, че тази по БЕЛ беше много лесна, тази по Математика не беше чак толкова лесна, повечето хора казват, че е била най-трудната от 10 години насам, но аз мисля че просто, ако всички бяхме учили малко повече, щяхме да се справим“, уточнява седмокласникът.

 

Според мен матурите си бяха приемливо трудни, много хора не са съгласни с този среден резултат 55 точки по БЕЛ, но при нас в 51-о нямаме такъв среден резултат, тоест ние сме доказателство, че този резултат може да бъде надминат. 

Атанас Атанасов, учител по БЕЛ

„Успешно минаха матурите, децата се насочват към различни специалности, няма една тенденция, която да насочва абсолютно всички - може би технологиите“, казва още преподавателят.

Седмокласникът е приет още на първо класиране в Правец, където ще учи програмиране и мехатроника. Сега мечтае да бъде инженер - като баща си. 

„Баща ми е инженер, той ме запали по идеята за инженерството, а идеята за 3D принтирането ми хрумна някъде през 2020г., тогава за първи път видях 3D принтер и много ми хареса идеята, че можеш да си направиш каквото искаш в удобството на дома ти“, разказва Константин. 

 

Това е нещо, което аз съм си направил, то се нарича времереле, неговата работа е да пуска ток през времеви интервали - примерно искам утре моята лампа да се пусне в 12ч. и аз я настройвам с ето тези копчета. 

Константин, седмокласник

„Още съм приготвил ето тази глава на Дуейн Джонсън - Скалата - тя е направена с моя 3D принтер. В Правец също се занимават с 3D моделиране и аз обикновено в свободното си време, когато нямам какво да правя, правя модели на известни личности“, казва ученикът. 

Константин вече знае и къде иска да учи висше образование - в Техническия университет, където да продължи да прави това, което обича. 

За Euronews Bulgaria - Софи Цветкова.