Европа

ЕС очаква от Западните Балкани напредък по реформите, свързани с членството (Допълнена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейският съюз очаква от Западните Балкани напредък по реформите, свързани с членството в блока. От Черна гора Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел отваря вратите към единния си пазар. Но Подгорица трябва да подобри бизнес средата и енергийния сектор. 

Парламентът на Черна гора промени графика на председателя на Европейската комисия, след като часове преди визитата гласува за новото правителство. Така - вместо със стария премиер, както беше по план, фон дер Лайен се срещна с встъпилия в длъжност Милойко Спаич.

Разговаря и с президента, който настоя, че Черна гора може да влезе в ЕС преди 2030 година.

 

Вие сте ценен член на НАТО без никакви съмнения. Има много положителни теми. Приветствам това, че сега трябва да сте напълно фокусирани върху целите за присъединяване и заедно трябва да изминем последните стъпки, за да стигнем до финала.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

А след срещите в Черна гора - в Белград Урсула фон дер Лайен разговаря със сръбския президент Александър Вучич. Тя отново коментира, че разширяването на Европейския съюз е основен приоритет.

 

Сега е време на глобални сътресения, така че трябва да укрепим единството и сигурността на континента. Разширяването е начин да го направим. Искаме Сърбия да се присъедини към нашия съюз. Предложението се основава на доверие, реципрочност и партньорство. Това е обещание за мир, успех и е несравнима уникална възможност.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Обиколката на Урсула фон дер Лайен включваше и посещение в Косово, по време на което призова Белград и Прищина да възстановят диалога, защото това е свързано и с членството им в блока на 27-те.

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Сърбия по време на обиколката си в Западните Балкани. За основните акценти от срещите ѝ в западната ни съседка - от Белград предава колегата от Euronews Сърбия Наташа Банович.

 

 

Това беше четвъртата стъпка от обиколката на Урсула фон дер Лайен на Западните Балкани. Днес в Белград разговаря със сръбския президент Александър Вучич. Дадоха и съвместна пресконференция, на която се видя, че в основата на разговора е била икономиката. 

Фон дер Лайен каза, че най-добрият начин да се продължи с разширяването, което е водещо в дневния ред на блока, е сближаването на икономиките. Тя е тук, за да постави акцент върху стъпките, свързани с разширяването на ЕС със Западните Балкани. И - както и каза - за това има четири стълба. Единият е единният пазар на ЕС, който трябва да бъде отворен за Западните Балкани. Но преди това има втори стълб - държавите трябва да създадат регионален пазар. На трето място, трябва да направят повече реформи и на четвърто - ще има повече инвестиции от блока. И тези инвестиции ще бъдат около 6 млрд. евро. Нямаше много политически дискусии, поне от това, което чухме на пресконференцията. 

Но някои журналисти останаха озадачени от това, което фон дер Лайен каза вчера от Прищина, след срещата с президента на Косово. Тогава коментира, че едно от условията за продължаване на диалога и за нормализация между Белград и Прищина е Сърбия фактически да признае Косово. Когато днес я попитаха какво означава това, каза, че имала предвид, че трябва да се изпълнят всички ангажименти от Охридското споразумение.