Свят

Крал Чарлз пристигна на първо посещение в бивша колония

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Първа визита на крал Чарлз Трети в бивша колония. Във вторник монархът и кралица Камила пристигнаха в Кения. Преди старта на визитата, Чарлз заяви, че ще бъдат засегнати много теми, сред които и болезнените моменти от общото минало на двете държави. Кения беше британска колония в продължение на 7 десетилетия.

Чарлз и Камила ще останат в африканската държава 3 дни. Те бяха топло посрещнати на летището в Найроби от президента Уилям Руто.

В съобщение от Бъкингамския дворец се посочва, че посещението е отражение на тясното сътрудничество между двете страни в областта на икономическото развитие, изменението на климата и сигурността.Чарлз планира да се срещне с предприемачи от процъфтяващата технологична сцена на Кения и да обиколи съоръженията за диви животни.

Той и Камила ще пътуват и до югоизточния пристанищен град Момбаса.Много кенийци обаче са съсредоточени най-вече върху това какво ще каже Чарлз за британските практики от колониалната епоха, включително изтезанията, убийствата и широко разпространеното отчуждаване на земя, голяма част от която все още принадлежи на британски граждани и компании. Между 1952 и 1960 г. над 10 000 души бяха убити в Кения в резултат на Въстанието на организацията Кенийска армия, известна още и като Движението Мау Мау - известно като едно от най-кървавите репресии в Британската империя.