Европа

Чарлз III пред френския сенат: Заедно стоим зад украинците в тяхната борба за свобода

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Крал Чарлз III похвали "незаменимите отношения" между Франция и Обединеното кралство и способността им да се справят със световните предизвикателства, включително войната в Украйна и измененията на климата. Британският монарх се обърна към депутатите и сенаторите от двете камари на френския парламент на отличен френски. Акцентира на твърдостта и нерушимостта на френско-британския съюз.

 

Нашето партньорство, изградено върху споделен опит, остава жизненоважно, докато заедно се изправяме пред предизвикателствата в света. Обединеното кралство винаги ще бъде един от най-близките съюзници и един от най-добрите приятели на Франция. Нашата решимост и съюз са по-важни от всякога. Заедно оставаме на страната на украинците с решителна солидарност. Заедно сме твърди в решимостта, че Украйна ще триумфира и нашата толкова ценна свобода ще победи.

крал Чарлз III – държавен глава на Обединеното кралство 

Чарлз предложи да адаптира т.нар. „Сърдечно разбирателство“, поредица от споразумения от 1904 г, които уреждат предишни спорове и значително подобряват отношенията между двете страни, в „споразумение за устойчивост, за да се отговори по-ефективно на „глобалната извънредна ситуация с климата и биоразнообразието“.

Речта на краля върху климата дойде ден след като министър-председателят Риши Сунак обяви, че смекчава някои от ангажиментите на Великобритания по отношение на климата, включително отлагане на забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 до 2035 г.

Депутатите и сенаторите аплодираха продължително на крака британския монарх.

Във втория ден от държавното си посещение Чарлз III се срещна със спортисти в северните предградия на Париж и посети пострадалата от пожар катедрала Нотр Дам.