Свят

В очакване на Чарлз III: Десетки в Кения искат компенсации заради действия на британската армия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Посещението на крал Чарлз в Кения започва във вторник, то обаче ще припомни някои от по-болезнените части на историята на Обединеното кралство и Кения. Въпреки това Лисока Лесасуян, който губи ръцете си на 13-годишна възраст през 2015 г., е доказателство, че далечното минало не е всичко, което трябва да се обсъжда. Той е пострадал на поле, използвано за тренировки с минохвъргачки от британски и кенийски войници.

Бях на полето и се грижех за животните, когато вдигнах нещо, което се взриви. В ранните ми години, ако имах възможност да ходя на училище, щях сега да бъда в по-добро положение. Сега обаче животът ми се промени заради експлозията, тъй като трябва да разчитам винаги за помощ.

Лисока Лесасуян - потърпевш

През 2002 г. британското министерство на отбраната изплаща около 5 милиона долара на предполагаеми жертви на невзривени боеприпаси. Роуз Уанджику обаче все още скърби за сестра си, чието тяло е открито през 2012 г. За последен път Агнес е видяна жива с британски войник.

Всеки път, когато видя британската армия, се изпълвам с мъка, защото не е въздадена справедливост за покойната ни сестра, но те продължават да се обучават в Кения. Виждайки ги, си спомням лоши неща.

Роуз Уанджику

Според Лондон британската база е инвестирала 39 млн. долара в местната икономика от 2016 г. насам. Адвокатът и активист Робинсън Мотунга казва, че звеното за обучение на британската армия в Кения е оказало предимно отрицателно въздействие.

Достатъчно е. Видяхме жестокости на изнасилвания, извършени срещу момичета от племената Масаи и Самбуру, Видяхме случаите на невзривени боеприпаси, а сега и екологичните проблеми. Смятам, че негативите им надхвърлят значително позитивите, а това не е устойчив начин за провеждане на обучение.

Робинсън Мотунга - адвокат

По време на четиридневното си пътуване до Кения британският монарх ще посети Найроби и Момбаса, но не и Нанюки, където са разположени британските войски. На 20 октомври демонстранти излязоха на шествие в града, за да поискат компенсации от британската армия.