Икономика

200 бивши служители на Фейсбук в Кения съдят компанията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нейтън Нкунзимана е сред близо 200-те бивши служители, които съдят Facebook и местния изпълнител, Sama, за условията на труд в Кения. Модераторите на социални медии по целия свят могат да претърпят последици, заради това дело. Това е първото известно съдебно оспорване извън Съединените щати, където Facebook се споразумя с модераторите през 2020 г.

 

Facebook има определени правила. Знаете, стандартни политики на общността, които казват какво може да се поства и какво не. Може ли клипове с нецензурно съдържание да останат в платформата? Не. И това беше всичко. Ако се чувствате комфортно да разглеждате вашата Facebook страница, то е, защото има някой като мен, който е бил там на този екран и е гледал най-лошите неща. 

Нейтън Нкунзимана - бивш служител на Фейсбук

Модераторите от няколко африкански държави искат фонд за обезщетение в размер на 1,6 милиарда долара, заради лошите условия на труд, недостатъчната подкрепа за психичното здраве и ниското заплащане. По-рано тази година служителите бяха уволнени от компанията Sama, която напусна бизнеса с модериране на съдържание. Те твърдят, че компаниите пренебрегват съдебна заповед за удължаване на договорите им до съдебното решение. Facebook и Sama защитиха своите трудови практики.

 

Кодексът на труда в тази страна очевидно е доста остарял. Няма нови начини да се гарантира, че хората, които работят в онлайн пространството, действително са защитени или са предпазвани от такъв тип работа.

Джордж Нябуга, преподавател по медийни науки в университета Ага Хан

Според доста критици и анализатори на онлайн съдържание, това съдебно оспорване е отворило очите не само на кенийското правителство и синдикати, но и на международната общност. Съдбата на модераторите зависи от кенийския съд, като следващото изслушване е на 10 юли.