Euronews Сега

Байдън в Близкия изток: САЩ увериха Израел в твърдата си позиция срещу Иран

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Джо Байдън започна първото си посещение в Близкия изток като президент в Израел с уверения към своите домакини в решимостта си да спре разрастващата се ядрена програма на Иран.


В интервю за израелска телевизия, записано преди да отлети от Вашингтон, Байдън изрази готовност да се върне към иранската ядрена сделка от 2015 г. 

 

Единственото нещо, което е по-лошо от Иран, е Иран с ядрени оръжия. Затова е добре да се върнем към сделката и да се придържаме към нея. Мисля, че беше огромна грешка за предишния президент да излезе от сделката. Сега те са все по-близо до ядреното оръжие. Можем да противодействаме на това и все пак да имаме сделка, която да ограничи ядрената програма.

Джо Байдън, президент на САЩ 

Предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп, изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран преди 4 години. Споразумението, в което страни бяха САЩ, Китай, Франция, Германия, Русия и Обединеното кралство, включваше премахването на санкциите срещу Иран в замяна на строги ограничения и мониторинг на ядрената ѝ програма. Но заради хода сделката се провали, а преговорите с Техеран остават и досега в задънена улица.


Израел винаги е бил твърд противник на споразумението и възприема Иран като най-голямата си заплаха. Иска ядрената програма на Техеран да бъде напълно спряна, като усилията на Вашингтон да вдъхне нов живот на сделката не са добре приети.


От Иран казват, че ядрената ѝ дейност винаги е била с мирни цели - твърдение, в което Западът и Международна агенция за атомна енергия не са убедени.