Свят

Истанбул отбеляза с грандиозен концерт 100-годишнината от основаването на републиката

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турция отбеляза 100 години от превръщането си в светска република. В Истанбул кулминацията на тържествата бе голям концерт. Кметът Екрем Имамоглу каза, че държавата не трябва да доминира над гражданското общество.

Присъстващите се насладиха на музиката, фойерверките и церемония по издигане на националното знаме.

Годишнината бе отбелязана с различни инициативи в Истанбул, Анкара и другите големи градове, но тържествата бяха приглушени с оглед на разрушенията от земетресението в югоизточната част на страната и бушуващата в момента война в Близкия изток.
  
"В разбирането на републиката никой индивид, нито един сегмент от обществото, не може да доминира над другите. По същия начин държавата не може да доминира над обществото", заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Много критици на президента Ердоган смятат, че той се опитва да подкопае наследството на бащата-основател на светската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Герой от Първата световна война, продължил да води война за независимост срещу окупационните сили, Ататюрк провъзгласява Турската република на 29 октомври 1923 г. Той предприема серия от радикални реформи, насочени към превръщането на мюсюлманската страна в светска демокрация в западен стил. Ататюрк премахва халифата, заменя арабската азбука с латиница и дава право на глас на жените.