Местни Избори 2023

Иван Портних отива на балотаж с Благомир Коцев във Варна

От Euronews България Euronews България

Настоящият кмет на Варна Иван Портних печели първия тур на изборите в града, показват данните от екзитпола на две социологически агенции, с които работи Euronews Bulgaria.

Според данните на „Тренд“ към 20 часа кандидатът на ГЕРБ-СДС печели 28.2% от вота на варненци. Срещу него на втория тур на изборите ще се изправи Благомир Коцев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. За него гласа си са дали 26.9% от гласувалите в морската столица.

Третото място заема претендентът на „Възраждане“ Коста Стоянов, който събира 19.1% от гласовете, следван от Христо Димитров от „Алтернатива за гражданите“, който получава 8.8% от вота на варненци.

На пето място е Павел Раличков, издигнат от „БСП за България“ с 6.2% подкрепа. След него се нарежда кандидатът на „Има такъв народ“ Ивайло Костадинов с 4.5%.

За други кандидати са гласували 4.2% от упражнилите правото си на глас днес варненци.

Данните на „Маркет ЛИНКС“ към 19 часа показват, че победител на днешния вот във Варна е Иван Портних (ГЕРБ-СДС) с 28.5% от гласовете. На второ място е Благомир Коцев (ПП-ДБ) с 24.6%, следван от Коста Стоянов от „Възраждане“ с 19.6% от вота на варненци.

Четвърти завършва Павел Раличков от „БСП за България“ със 7.9%. Следват Христо Димитров („Алтернатива за гражданите“) – 6.3%, Ивайло Костадинов („Има такъв народ“) – 4.5%, други – 8.6%.


ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ спорят за най-много общински съветници

Особено оспорвана е надпреварата за общинския съвет в морската столица.

Според данните на „Тренд“ листата на ГЕРБ-СДС получава най-много гласове – 22.6%, следвана от тази на ПП-ДБ с 22.2%.

Третата най-голяма група в общинския съвет ще бъде на „Възраждане“, чиято листа получава доверието на 14.9% от вота на варненци.

Кандидатите за общински съветници на коалиция „Алтернатива на гражданите“ събират 9.6% от гласовете, листата на „БСП за България“ – 6.7% от гласовете, „Има такъв народ“ – 4.3%.

За други листи с кандидати за общински съветници са гласували 19.7%.


Според екзитпола на „Маркет ЛИНКС“
вотът за общинския съвет във Варна се разпределя по следния начин:

ГЕРБ-СДС – 26.8%
ПП-ДБ – 19.2%
„Възраждане“ – 17.2%
БСП – 7.9%
„Алтернатива на гражадните“ – 7.1%
ИТН – 4.7%
ДПС – 2.4%
Други – 14.8%


Резултатите в развитие следете на сайта на Euronews Bulgaria!