Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка Варна: Кандидатите на дивана на Euronews Bulgaria преди местния вот

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Броени дни остават до местните избори на 29 октомври. „Твоят град, твоят глас, твоят вот“. Euronews България тръгна по стъпките на вашия избор. Тези дни спирката е Варна. Вече дадохме думата на избирателите, а сега е ред на кандидатите. С какво ще спечелят доверието на гражданите и какви са техните решения на проблемите на града – ще разберем от дивана на Euronews България с Юлиян Стоянов.

 

Иван Портних, настоящ кмет и кандидат на ГЕРБ:

Трябва да върнем Варна към ударното темпо на обновление до 2019 г., защото коронавируса и правителствата на промените блокираха редица инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“ и „Черно море“, Аспаруховия мост, бул. „Цар Освободител“, индустриалната зона и т.н. Това загубено време трябва да бъде наваксано. Промените и областният управител Благомир Коцев, който сега е кандидат за кмет, спряха проектите ни за последните три години.

 

Благомир Коцев, кандидат на ПП-ДБ:

Трябва да се възстановят буферните паркинги за Морската градина, след което да затворим изцяло Морската градина за автомобили. Ако се върнат буферните паркинги, паркингът на „Хоризонт ще бъде превърнат в зелена площ. Стана пословично, че кметът не ходи на работа, а големият проблем на Варна е, че няма и приемен ден. Нашата концепция е кметът да има приемен ден поне два пъти в месеца и поне веднъж в месеца - изнесена приемна в кварталите на града.

 

Коста Стоянов, кандидат на „Възраждане“:

В архитектурата и градоустройството има един термин - баланс на територията. Ще направим изследване на това къде е презастроено и там където е няма да разрешаваме повече да се строи. Ще обърнем внимание на озеленяване, детски площадки, спортни площадки. Трябва да се изграждат детски ясли и детски градини. Растежът на Варна ще се насочи към свободните зони. Първо ще подменя подземната инфраструктура и след това ще се направи асфалтиране на улиците.

 

Павел Раличков, кандидат на БСП:

Варна заслужава много повече. За последния мандат от 4 г. във Варна не се случи абсолютно нищо. Портних реши, че това е загубено време, което може да се навакса с ударни ремонти 6 месеца преди изборите. От това, което виждаме изглежда, че качеството ще бъде много ниско.