Местни Избори 2023

„Мафията вън“: Граждани протестираха в София и Варна срещу отмяната на машинния вот (Обзор)

От Euronews България Euronews България

#ДАНСwithme, но 10 години по-късно, този път заради решението на ЦИК да отмени машинния вот на изборите в неделя. Още в началото на протестите пред сградата на бившия партиен дом в София напрежението бързо ескалира. Част от мъжете бяха призовани да разбият полицейския кордон, което доведе до физически сблъсъци и саморазправа.

Малко след това протестиращите блокираха движението по жълтите павета, като скандираха „Мафията вън“ и „Върнете машинния вот“.

Два часа след началото на акцията протестиращите се разделиха на две групи - едната направи протестно шествие до централата на ДПС, а другата остана пред сградата на бившия партиен дом.

Паралелно с това, протести срещу решението на ЦИК имаше и във Варна.

„Нямат право да ни вземат правото на глас, а те точно това правят. ЦИК е страшен цирк! Да ни върнат правото на глас“, настоява един от недоволните граждани.

За Euronews България председателят на ОИК-Варна Велин Желев заяви, че машини за гласуване в града не са пристигали и няма как вотът да се организира с тяхното участие.

„Действаме по правилата, каквото са ни спуснали, точно това ще направим. Ако има друго решение, ще го изпълним“, каза Желев.

 

Вижте повече във видеото.