Европа

Как гласува Европа – с хартия, машинно или онлайн?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От появата на интернета през ХХ век ежедневието ни се променя с всеки изминал ден. Дигитално обучение, онлайн шопинг, електронно банкиране – всичко е само на клик разстояние по всяко време на денонощието. Но на много места в Европа едно нещо си остава все така, както и преди – гласуването с бюлетина на хартия.

В редица държави продължават да използват единствено този метод. Една от тях е Германия – най-голямата икономика в блока, след като през 2009 г. конституционният съд решава, че машинното гласуване противоречи на основния закон, защото нарушава принципите за публичност и прозрачност на вота. Страната допуска и гласуване по пощата, включително зад граница. Бюлетината може да се изпрати преди изборния ден, но трябва да стигне до избирателната комисия преди края му.

Швейцария

Швейцария на свой ред предлага на избирателите хартиен вот, но не и машинен. Същевременно хората могат да гласуват онлайн, което обаче е достъпно само частично, в някои кантони на страната, на фона на опасения, свързани със сигурността. По-рано експерти съобщиха, че системата е уязвима и може да се манипулира. А швейцарските власти обявиха парична награда за всеки хакер, който успее да открие проблеми в платформата за електронно гласуване. (АТМОСФЕРА)


Естония

Най-съществен напредък отбелязва Естония, където за първи път тази година, на вота за парламент, повече хора гласуваха онлайн, отколкото с хартия. Всеки естонец може да гласува от дивана, планината, и дори от друга държава – стига да има добра интернет връзка. Държавната система i-voting изисква единствено валидна лична карта. Всеки вот е криптиран и представлява комбинация от букви и цифри, които се изпращат до виртуална урна, а после и до избирателната комисия. Тази опция за избирателите е достъпна вече близо две десетилетия и е все по-предпочитана. А резултатите стават ясни веднага след края на изборния ден.