България

Непознат хепатит разболял детето от Бургас

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Hepatit

Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус.

Това заяви д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред БНР.

В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре, допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания.

 

Детето на 4 години и 6 месеца е хоспитализирано преди празниците в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и вече е изписано за лечение вкъщи.

Кореспондентът на Euronews Bulgaria в Бургас уточни, че то не е от украински произход, каквито спекулации са се появили в града. То е ходело на детска градина. На съответната детска градина е направено предписание за дезинфекция на помещенията и да се наблюдават контактните лица.

На 3 май МЗ изпрати инструкции до болници и лекари за механизъм на действие при възможни случаи на остър хепатит при деца с неизвестен произход.

Инфекцията беше регистрирана първо във Великобритания в началото на април. Оттогава са докладвани над 200 случая в няколко държави.