България

Очакват резултатите за неизвестния хепатит от Бургас, детето не е украинче

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Hepatit

Днес или утре очакваме резултатите на изследваното дете от Бургас за неизвестния хепатит. Това заяви пред Euronews Bulgaria заместник директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров. В неделя от здравното министерство съобщиха, че има опасения за първи възможен случай на мистериозния хепатит и у нас. Изпратени са проби в Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), като се чака потвърждение.

Детето на 4 години и 6 месеца е хоспитализирано преди празниците в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и вече е изписано за лечение вкъщи. Коресподнетът на Euronews Bulgaria в Бургас уточни, че то не е от украински произход, каквито спекулации са се появили в града. То е ходело на детска градина. На съответната детска градина е направено предписание за дезинфекция на помещенията и да се наблюдават контактните лица. 

 

Детето има задължителната ваксина за Хепатит Б с три дози.

Д-р Мирослава Киселкова, РЗИ Бургас

Д-р Тодоров обясни, че хепатитът при детето протича както при другите. Той посъветва родителите на деца под 16 г., да бъдат бдителни за симптомите – пожълтяване на кожата и склерите на очите, повишена температура, гадене и повръщане, диария. Характерен симптом са и силно завишените чернодробни ензими.

На 3 май МЗ изпрати инструкции до болници и лекари за механизъм на действие при възможни случаи на остър хепатит при деца с неизвестен произход.

Инфекцията беше регистрирана първо във Великобритания в началото на април. Оттогава са докладвани над 200 случая в няколко държави.