Европа

Испанският омбудсман представи доклад за сексуалните посегателства в католическата църква

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Омбудсманът на Испания Анхел Габилондо представи доклад за сексуалните посегателства, извършени в католическата църква в страната. Той съдържа 700 страници информация за извършваните престъпления. Според проучването, проведено сред повече от 8000 испанци, близо 12% от анкетираните са били подложени на сексуално насилие преди навършване на 18-годишна възраст, близо 4% в семейна среда, а по-малко от 1% от католически свещеник.

 

Този доклад е отговор на социалните, етичните и политическите изисквания на хората. От ключова значение е, че той е и отговор на исканията на жертвите на сексуални посегателства. Те трябва да бъдат чути и да им се повярва.

Анхел Габилондо, омбудсман

Омбудсманът осъди Църквата за мълчанието, прикриването и омаловажаването на проблема, но също така осъди публичните органи, че не са започнали правилните процедури. Разследващите са разпитали 487 засегнати лица. Габилондо също предложи създаването на публичен фонд за рехабилитация и обезщетяване на жертвите. Само малка част от обвиняемите са били съдени, било то от съда или по каноничното право. Повечето от тях все още работят, а някои просто са били преместени.