Свят

Мъж в щата Мейн откри безразборна стрелба, най-малко 22-ма загинаха (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В сряда вечер въоръжен мъж откри огън в Люистън, щата Мейн – първо в ресторант, а след това в зала за боулинг. Информацията за загиналите и ранените е противоречива, като местните издания пишат за най-малко 16 убити и 60 ранени, докато Си Ен Ен събощава за 22 жертви.

Извършителят е идентифициран като 40-годишният Робърт Кард, който все още се издирва. Той е обучен инструктор по стрелба с огнестрелно оръжие. Службата на шерифа публикува снимка на заподозрения, като заяви, че той е въоръжен и опасен. Очевидци от боулинг залата споделят за ужаса от преживяното:

Ние бяхме вътре. Обикновена вечер на боулинг и от нищото той просто влезе и се чу силен трясък. Помислих, че е балон. Бях обърнал гръб към вратата. Щом се обърнах и видях, че това не е балон, той държеше оръжие. Просто го изблъсках по алеята и се измъкнах от там, където са кеглите, и се качих на машината и бях отгоре на машините около 10 минути, докато полицаите не дойдоха.

Брандън, очевидец

Стотици униформени претърсват Люистън и околностите под дърво и камък. Градът с 38 хиляди души на практика е в локдаун – гражданите са призовани да стоят по домовете си, магазините не работят. Очаква се полицията да даде пресконференция с последната информация около 18 часа българско време. Инцидентът е най-смъртоносният в историята на целия щат Мейн.