Свят

Клане, безразборна стрелба и 260 трупа: Какво се случи на фестивала "Супернова" в пустинята Негев

От Euronews България Euronews България
Israel Hamas Снимка: AP

Втори Батаклан. 

Така Би Би Си описва случилото се в израелската пустиня Негев в близост до ивицата Газа по време на фестивала "Супернова" в събота. Асоциацията е със залата в Париж, в която през ноември 2015 година терористи, врекли се във вярност на Ислямска държава, избиха 90 зрители на рок концерт. 

Израелската аварийно-спасителна служба „Зака” съобщи, че хората ѝ са прибрали 260 трупа от мястото до кибуци Рейм в Южен Израел, където се проведе атакуваният от бойци на Хамас фестивал.

Събитието е било подготвяно от седмици, а датата му съвпада с края на еврейския празничен период Сукот. За фестивала пристигнали младежи от цял Израел, но и от много други страни по света. Проявата се провеждала на три фестивални сцени, в присъствието на близо 3000 зрители. Те пристигали в пустинния район с колите си. Били предупредени, че могат да очакват палестински ракетен обстрел, но не и такова зверство, за което говорят оцелелите от атаката хора, разказва Би Би Си.

Очевидци споделят, че в събота сутринта първо са отекнали сирени за ракетен обстрел. После токът спрял. След това внезапно се появили петдесетина терористи с военни униформи и тежко въоръжение. Пристигнали с джипове и мотоциклети и открили огън по събралите се. Публиката се разбягала панически. Някои зрители се опитали да напуснат мястото с колите си. Оцелели разказват, че са се спасили, защото се покатерили на близки дървета или се укрили в близки овощни градини.

Млада жена разказва, че часове наред се преструвала на умряла, за да заблуди терористите, застреляли от упор шофьора на колата, с която се опитала да избяга. Някои от зрителите успели да изпратят кратки съобщения за помощ на близките си. Кошмарът е продължил между три и пет часа. През това време терористите стреляли безразборно и взимали заложници.

Сред зрителите били две млади жени на по 25 години – израелската студентка Ноа Аргамани и германската туристка Шани Лук. Историите на двете жени обиколиха западните медии. Би Би Си, "Дейли мейл”, "Дейли телеграф” разказаха, че Шани Лук е била похитена. По-късно в социалните медии бе разпространен видеоклип, на който се вижда млада жена, лежаща полугола и в безсъзнание в джип на нападателите от Хамас, които парадират с него из улиците на Газа. Майката на Шани – Рикарда, разпознала в кадрите дъщеря си.

В потресаващото видео бойците казват, че жената е мъртва, че тя е израелска военнослужеща, а после заплюват тялото й или сядат върху него. Близки на Шани са успели да я разпознаят по специфична татуировка на крака. Те все още не губят надежда, че момичето може да не е мъртво и призовават който има информация за нея, да я съобщи.

Пак в социалните мрежи се появи друго видео, на което се вижда как Ноа Аграмани е качена насила от въоръжени мъже на мотор и откарана в неизвестна посока, докато няколко мъже държат приятеля й Ави Натан, за да не може той да й се притече на помощ. Във видеото Ноа крещи през сълзи: "Моля ви, не ме убивайте”, разказват нейни близки, видели кадрите.

Израелецът Йони Ашер свидетелства, че неговата 34-годишна съпруга Дорон и двете им дъщерички – 5-годишната Раз и 3-годишната Авив - са били заловени от въоръжени мъже от Хамас, докато са били в къщата на майката на Дорон в Нир Оз, близо до ивицата Газа. Йони през сълзи призова терористите да не нараняват съпругата и децата му и да ги пуснат, а да вземат вместо тях него в плен, пише "Дейли мейл”.

В сайтовете на редица издания, сред които и "Уолстрийт джърнъл”, се завъртя видео, на което се вижда как при израелския въздушен обстрел е поразена и срината 14-етажната страда, известна като "Кулата Палестина” в град Газа. На кадрите се вижда огромен облак от прах и пушек, и бягащи хора. А Асошиейтед прес съобщи, че обитателите на сградата, в която е имало апартаменти, но също и офиси, свързани с Хамас, са били предупредени десет минути по-рано от израелските сили, че тя ще бъде обстрелвана, и се предполага, че са успели да се спасят невредими.

Същевременно палестинската неправителствена организация "Международна защита за децата на Палестина” съобщи, че по време на демонстрация в подкрепа на действия на Хамас, организирана в района на Калкилия на Западния бряг на 7 октомври, израелски военнослужещ е убил 12-годишния Ахмад Раби. Детето е било застреляно от 50-100 метра в района на пропускателен пункт, пише в сайта на организацията.

Офанзивата на Хамас започна и в период, в който се отбелязва петдесетата годишнина от войната от Йом Кипур през 1973 година, продължила три седмици и отнела живота на хиляди хора, отбелязаха през уикенда Франс прес и Асошиейтед прес.

Обобщението е по материали на БТА.

Заглавието е на euronewsbulgaria.com