Европа

Военни водолази обезвреждат неексплодирали боеприпаси в река Дунав

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Международно военно учение в акваторията на река Дунав. Водолази от Белгия, Германия, Литва и Унгария работят над и под водата.

Целта е подготовка за различни сценарии, с които биха могли да се сблъскат по време на дежурство: намиране и премахване на неексплодирали подводни боеприпаси, спасителни операции след инциденти с плавателни съдове и при тежки наводнения.

За втора поредна година Унгария е домакин на 10-дневното учение.

За I-ви полк по обезвреждане на взривни боеприпаси и речна охрана от унгарските въоръжени сили обучението е ежедневна рутина.

Това е реалистична ситуация, с която се сблъскваме всеки ден. Обикновено нашите водолази откриват много неексплодирали боеприпаси близо до мостове или такива в ремонт. Това упражняваме сега, как да откриваме, вдигаме и обезвреждаме такива неексплодирали боеприпаси. Мястото е река Дунав, където имаме специфични условия за гмуркане, висок поток, висок дебит, много течения, ниска видимост – между десетина сантиметра и един метър.

м-р Чаба Хорват – командващ учението от унгарските въоръжени сили

Унгария и особено столицата й Будапеща бяха тежко бомбардирани както от Германия, така и от съюзническите сили по време на Втората световна война. След края й много експлозиви са хвърлени в Дунав, за да се намали опасността за цивилните.

Близо 80 години по-късно голяма част от тези боеприпаси остават заседнали в речното корито.

Продължителното въздействие на такива бойни единици се усеща и днес в страни като Украйна, където продължава пълномащабната война на Русия.

Подобна техника на гмуркане се изисква при влизане в зоната на корабокрушение или в наводнена зона. Понякога трябва да влезем в наводнена сграда или мазе, за да намерим някого или част от оборудването. Трябва да можем да се справим с тази задача.

Ласло Тьорьок – професионален водолаз

Според Програмата за развитие на ООН 540 000 единици невзривени боеприпаси са обезвредени в Украйна към юни тази година.

Консултативната сапьорска група, базирана в Обединеното кралство хуманитарна организация, специализирана в откриването и унищожаването на неексплодирали бомби и други боеприпаси по света, смята, че "пехотните мини и неексплодиралите боеприпаси ще застрашават живота на украинците за "години напред".