Свят

Цените на боеприпасите спъват НАТО при повишаване на сигурността

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Повишаването на цените на боеприпасите спъва усилията на НАТО за увеличаване на сигурността, заяви нидерланският адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на Алианса. От Пакта настояват за засилване на производството в областта на отбраната, за да се задоволи търсенето на оръжия и оборудване, което рязко нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като съюзниците не само бързат с доставките за Киев, но и създават свои собствени запаси. Той настоя бизнес лидерите да ускорят разширяването на производствения капацитет.

 

Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи за отбрана на съюзниците не водят автоматично до по-голяма сигурност. Цените на оборудването и боеприпасите се покачват. В момента плащаме все повече и повече за едно и също нещо. Това означава, че не можем да се уверим, че увеличените разходи за отбрана действително водят до повече сигурност.

Адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО

Един от основните проблеми е недостигът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 такива снаряда на ден. 40% от украинската икономика се изпариха в първите дни на войната, а това бяха до голяма степен частни пари, които вече ги няма, посочи Бауер. Според Бауер обаче няма връзка между недостига на боеприпаси и трудностите при напредъка на контраофанзивата в Украйна.

 

Причината, поради която контраофанзивата на Украйна отнема време, е, че е изключително опасна, защото има огромно количество мини. По пет или шест мини на квадратен метър. И те трябва буквално да пълзят напред, за да разчистят мините и да стигнат до следващото физическо препятствие. Те водят много, много трудна битка.

Адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО

Бауер допълни, че Украйна все още напредва с между 200 и 300 метра на ден. НАТО прави всичко възможно, за да подкрепи украинските военни в законната им борба за свобода и суверенитет. Всеки ден украинските въоръжени сили печелят позиции на бойното поле. Всеки успех е една стъпка по-близо до победата, добави Бауер.