Свят

Хората използват природни ресурси така, че вече са достигнати "критични точки", сочи доклад на ООН

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Pcheli Oprashvane Cvyat Cvete Priroda BGNES Снимка: БГНЕС архив

Правилното управление на взаимносвързаните природните ресурси е в основата на опазването на нашата планета. Това се посочва в проучване, проведено от мозъчния тръст на ООН - Университета на ООН. Според изследването хората експлоатират природните ресурси до степен, в която вече са достигнати "критични точки", a всички проблеми са логично свързани.

На практика това означава да не смятаме хората и природата като два отделни елемента, а да приемем подход на съвместно съществуване. Ще трябва да се създадат повече зелени пространства в нашите градове, да се оставят реките да се движат естествено. Ще адресираме по този начин и доста от критичните точки, за които вече споменахме.

Кейтлин Ебърли, съавтор „Interconnected Disaster Risks“

Шест са основните проблеми, които според авторите, трябва да бъдат адресирани. Това са покачването на температурата на планетата, масовото изчерпване на запасите от подпочвени води и водоносни хоризонти, топенето на ледниците, извънредното увеличаване на космическия боклук и ускореното изчезване на видовете и техните екосистеми.

Използваме основно сателити, за да наблюдаваме как се използва почвата и промените в тази сфера, но също така правим мониторинг на подпочвените води и топящите се ледници. Тази информация е необходима за по-добро управление на естествените ресурси и за по-ефективен план за опазването на биоразнообразието и хабитата на видовете.

Д-р Зита Себесвари, основен автор „ Interconnected Disaster Risks report“

ООН твърди, че взаимосвързаните проблеми се нуждаят от междуправителствени резолюции и решения. В края на доклада се поставя въпросът дали можем да променим поведението си спрямо планетата като цяло, за да се стигне до конкретни резултати.