Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка „Благоевград“: Кандидатите за кмет отговарят от дивана на Euronews Bulgaria

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Твоят град, твоят глас, твоят вот. Предизборната обиколка с дивана на Евронюз България е на финалната си права дни преди вота. Тази сутрин ви показахме проблемите на хората от Благоевград, а сега ще дадем думата на кандидатите за кмет на общината, за да чуем как планират да ги решат. С тях разговаря Юлиян Стоянов.

 

Илко Стоянов, независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ:

Не сме се скарали с ИТН, които ме подкрепяха. Аз съм мажоритарен кандидат, всеки, който иска, би могъл да ме подкрепи, а Слави Трифонов беше човекът, който се бореше да има мажоритарни избори.

По един от основните въпроси на хората от града – проблемът с уличните кучета искам да кажа, че решението трябва да се вземе на държавно ниво. Общинската управа се справи добре с кучетата, които бяха в града, не спират обаче да се донасят кучета от други места, не спират да се изоставят домашни любимци. Крайно време е законодателят да предприеме конкретни мерки и да криминализира изоставянето на животни, защото тук намираме кучета от цялата област, включително и чак от Кърджали.

Общината взима всички мерки, кастрира тези животни и се грижи за тях, но непрекъснато идват нови.  

Атанас Камбитов, независим кандидат:

Това, което ме мотивира отново да се боря за кметския пост е, че искам да завърша това, което започнахме за осем години, от 2011 г. до 2019 г. Ние направихме много в Благоевград, променихме целия град, над 250 жилищни блока бяха санирани по европейските програми, а бяхме и на път да решим и много други проблеми.

Решението по въпроса с бездомните кучета – преди години построихме първия приют, за шест месеца може да бъде изграден приют, който да отговаря на всички съвременни изисквания. В непрекъснат диалог с всички заинтересовани проблемът се решава. Това не е сериозен проблем, просто трябва да знаеш как да го решиш.

Станислав Богдански, кандидат от ИТН:

Смятам, че това, че съм най-младият кандидат е предимство, хората се радват и подкрепят именно това.

Проблемът с бездомните животни беше остър и беше наболял, имаше и пострадали от кучета граждани. Благоевград има програма за намаляване популацията на бездомните кучета, която е подробно разписана какво точно трябва да се направи, но то не се прави, тази програма не се изпълнява. Тази програма предвижда ежегоден мониторинг и преброяване на бездомните кучета, аз предвиждам този мониторинг да се прави на шест месеца, а не веднъж годишно. Мой личен ангажимент предвиждам да бъде стимулиране на осиновяването. Предвиждам програма за намаляване на данъците (местните данъци и такси) с 90% с лимит до 300 или 400 лв.  на домакинства или юридически лица, които осиновят куче.

Методи Байкушев, кандидат от ПП-ДБ:

Аз меря успеха по това какво човек връща към обществото, а не какво взима от него. Когато човек успее в своята кариера и напредне финансово, установява, че това не са единствените неща, които носят удовлетворение. То идва когато човек даде, а не когато вземе.

Ще ви кажа как общината в момента се бори с този проблем – тя има за цел да настрои любителите на животните срещу хората, които имат страх от животните, за да може цялото обществено напрежение да отиде между тези две групи. За да може всички да забравим, че всъщност общината не си върши работата. Община Благоевград има програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, която не изпълнява. Това ще направим ние – ще започнем да изпълняваме програмата, те предвижда системни действия, които трябва да се извършват от общината.