Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка „Обзор“: Кандидатите за кмет отговарят от дивана на Euronews Bulgaria

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Твоят град, твоят глас, твоят вот. Продължава предизборната обиколка от дивана на Euronews Bulgaria. Сутринта Ви показахме проблемите на град Обзор - липсата на работни места, ниски заплати и обезлюдяване през зимата. Сега нека чуем решенията. Екипът на Euronews Bulgaria се свърза с всички трима кандидати за кметското място, поканата ни приеха двама от тях - кандидатът на ГЕРБ - Христо Янев и Мария Попова - кандидат, издигнат от „Възраждане“.

 

Христо Янев, кандидат на ГЕРБ:

Референдума за отделяне на Обзор от Община Несебър като самостоятелна община беше решение на хората. 80% от хората го подкрепиха. Вървят процедури, опитват се по всякакъв начин да ни спъват. В момента сме в борба - търсим своето. Бъдещето на обзор го виждаме само чрез отделянето от Община Несебър. Бяхме свидетели как се продава публична собственост тайно.

В летния сезон имаме крещяща нужда от служители в туристическия бранш. През останалото време има целогодишна работа за хората, които искат да работят. Един от големите проблеми е ниското заплащане. Тук вината е наша, за малко над минималната заплата работят всички общински служители. Бизнесът гледа от нас и дава малко по-високи заплати. Ако се вдигне стандартът на заплащане ще преборим и демографския срив.

 

Мария Попова - кандидат на „Възраждане“:

След като населението на Обзор е гласувало с над 73% за отделянето от Община Несебър, това трябва да се вземе предвид. Това е решението и трябва да се следва. Ако аз спечеля, ще работя за това. Трябва да се работи за привличане на нови жители и връщане на младите в Обзор. Изхождаме от националната стратегия на „Възраждане“.

Едно от перата е развиването на културен туризъм. Културните паметници не са разработени. Трябва да приобщим и селата около Обзор. Може би с европейски програми и рехабилитация на пътища, повече хора ще могат да се върнат в околността.

 

Вижте целите интервюта във видеото.