Свят

След атаките на Хамас: Продажбата на оръжие сред израелските цивилни се е увеличило

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Търсенето на оръжие в еврейските селища на Западния бряг се е увеличило значително. В селището Гуш Ецион центърът за обучение по самоотбрана е пълен от 7 октомври.

В Академията за борба с тероризма, сигурност и отбрана, най-големия израелски център за обучение по самозащита, кипи оживена дейност. Гражданите от съседните еврейски селища на Западния бряг и от цялата страна идват да тренират на стрелбището на центъра. Много от тях никога преди това не са боравили с оръжие.

"За първи път съм тук. Всъщност исках да дойда от известно време, защото живея в гората и сме заобиколени от арабски села. Съпругът ми беше призован в армията и съм сама вкъщи с децата. И това е най-малката сигурност, която бихме могли да почувстваме. Ако нещо се случи, ще можем да помогнем поне на себе си и на децата си", посочи Итв Леах, жител на Гуш Ецион.

Оръжейната борса на центъра е на път да изчерпи огнестрелните оръжия, тъй като търсенето от страна на цивилните клиенти рязко нараства. От началото на войната са регистрирани над 10 000 нови искания за разрешителни за оръжие.

Отправяме се към Бейтар Илит, едно от най-големите еврейски селища в района, с приблизително 70 000 души население. Той е и първият, който ще бъде въоръжен след неотдавнашния ход на крайнодесния лидер на Израел и министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир да предостави 10 000 безплатни оръжия на заселниците в окупирания Западен бряг и да облекчи правилата за издаване на разрешителни.

Общината организира нови програми за обучение по самозащита за гражданите. Организират се и се обучават граждански групи за сигурност

"Самият аз си купих пистолет преди две седмици, след случилото се в южната част на страната. И като мен, много други сънародници разбраха, че може би ще дойде време, когато там няма да има никой да им помогне. Нито полиция, нито армия. И хората започват да разбират, че ще трябва да се борят сами за себе си", сподели Рони, бивш военен, инструктор.

"Стоя пред палестински бежански лагер в окупирана територия, точно до струпване на израелски еврейски селища. Сега, в момента нещата изглеждат много спокойни. Но хората тук, независимо дали са израелци или палестинци, ни казват, че се страхуват, че ситуацията може да да излезе от контрол много бързо", предаде от Западния бряг журналистът от Euronews Валери Гориа.