Свят

Израелският посланик в ООН иска оставката на генералния секретар

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съветът за сигурност на ООН се превърна в арена на интензивни дебати по горещата тема за Близкия Изток. Повод за сблъсъкът стана изказването на генералният секретар Антонио Гутериш, който отправи остри критики за атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение Хамас срещу еврейската държава от 7 октомври.

"Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право. За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно хуманитарно прекратяване на огън", заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Според него било важно да се признае също, че нападенията на Хамас не са се случили във вакуум, защото палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация.

Заради критиките му към израелската кампания в Газа външният министър на Израел Ели Коен отмени срещата с Гутериш и призова за неговата оставка. Според него Хамас е по-лоша от ИДИЛ и те са новите нацисти.

"Решени сме да направим всичко, за да премахнем напълно Хамас. Помолих също така Катар, който финансира повече от десет години Хамас, който дава убежище на лидерите на Хамас, да работи, да освободи всички заложници, Това е във вашите ръце, вие сте отговорни за тях. Направете го незабавно", каза Ели Коен, министър на външните работи на Израел.

Посланикът на Израел в ООН също поиска оставката на генералния секретар Антониу Гутериш, обвинявайки го, че не е осъдил жестокостите срещу израелски цивилни граждани.

"Г-н Генерален секретар, ООН е създадена, за да предотвратява жестокости, като варварството, което Хамас извърши. Но ООН се проваля, а Вие, г-н генерален секретар, загубихте всякакъв морал и безпристрастност. Защото когато казвате тези ужасни думи, вие толерирате тероризма. А като толерирате тероризма, вие оправдавате тероризма", посочи Гилад Ердан, посланик на Израел в Организацията на обединените нации.

Палестинският представител определи като непростима липсата на действия от страна на ООН от началото на войната.