Свят

ООН: Хуманитарните доставки в Газа представляват само 3% от необходимото на дневна база

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След повече от 2 седмици на границата с Египет - над 30 камиона с помощи вече са на територията на Газа, след като властите допуснаха трети конвой с вода, храна, гориво и лекарства за милионите хора в ивицата.

Но този пробив в пълната блокада, която Израел обяви над палестинския анклав, е крайно недостатъчен според ООН. Обичайно в Газа влизат по над 450 камиона с помощи всеки ден. Но сега бомбардировките пречат. 

Съобщава се за взривове в района на граничния пункт "Рафа". А за едно денонощие израелската армия е ударила 320 военни цели, включително тунели в Газа, за които се твърди, че се използват от "Хамас". От Израел съобщиха и за атаки срещу "терористични клетки" на "Хизбула", които планирали нападение.

Премиерът на Палестинската автономия обвини еврейската страна, че бомбардира цивилни обекти.

"Това, което чуваме от лидерите на окупационната държава, която се готви за инвазия по суша, означава, че ще продължат новите престъпления, разселването, убийствата за отмъщение", заяви Мохамад Штайе, министър-председател на Палестинската автономия.

Междувременно расте броят и на отвлечените от "Хамас" - според израелските власти те са 222-ма. The New York Times твърди, че именно заложническата криза пречи на Израел да започне офанзивата по суша - източници на изданието казват, че Вашингтон е посъветвал еврейската страна да не атакува, за да продължат преговорите за освобождаването на заложници.

По улиците на Тел Авив е пълно с плакати на изчезналите. А техните близки не губят надежда, че ще ги видят отново.

"Тук сме, защото сме приятели на Авива и Кийт Сийгъл, които бяха отвлечени от дома си преди две седмици. Тук сме, защото сме притеснени за тях", каза Мириам Шахарабани, близка на отвлечени от "Хамас".

Операциите на Израел продължават и на Западния бряг. От еврейската държава съобщиха, че от началото на войната са задържали близо 800 палестинци, от които 500 са свързани с "Хамас"