Свят

Израел удари тунели с бойци на Хамас и над 400 цели на организацията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават израелските удари по ивицата Газа. Израелските военни съобщиха, че за 24 часа са поразили повече от 400 цели в Газа, включително тунел, в който се намират бойци на Хамас, десетки командни и наблюдателни пунктове, както и позиции за изстрелване на минохвъргачки и противотанкови ракети. Oт Израел допълниха, че са нанесли удар по цел на Хамас в бежанския лагер Ал-Шати в Газа, при който според Министерството на здравеопазването на палестинския анклав са загинали или са били ранени десетки хора. По-късно Хамас освободи две израелски жени, отвлечени по време на нападението на 7-и октомври. 

 

Преди няколко минути приехме двее жени, бяхме много развълнувани. Изглеждат добре, медицинското им състояние е наред, контактни са. Когато ги приехме, ги заведохме при семействата им. Срещата беше много, много трогателна.

Ети Узиел, главна медицинска сестра в медицинския център "Сураски" в Тел Авив

 

А началникът на израелския генерален щаб генерал-лейтенант Херци Халеви направи изявление, в което намекна, че Израел няма намерение да ограничава ударите си по гъсто населената ивица Газа и намекна, че армията е добре подготвена за сухопътна атака. А премиерът на страната Бенямин Нетаняху заяви, че неговото военно правителство "действа заедно като съкрушителен удар", за да "унищожи Хамас". 

 

Действаме заедно като съкрушителен удар, юмрук с една единствена цел – да унищожим Хамас. Заставаме един зад друг и заставаме зад Израелските сили за отбрана, нашите бойци, нашите офицери. Искам народът на Израел да знае още нещо. Ние вземаме решенията тук като едно цяло. Правим го с голяма отговорност, но и с голямо уважение. Сражаваме се заедно и ще победим заедно. 

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

В рядко срещан коментар на бивш президент на Съединените щати по външнополитическа криза Барак Обама направи писмено изявление, в което предупреди Израел да не причинява толкова много цивилни жертви при ответните действия срещу Хамас. Той предупреди, че такива действия могат да радикализират поколения напред.