Свят

Западните лидери продължават с посещенията в Близкия изток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Israel Politics AP (4) Снимка: AP

Един след друг западните лидери продължават да пристигат в Близкия изток - за да покажат подкрепа и да призоват за деескалация лично страните в конфликта. Тази седмица и гръцкият премиер се срещна с Бенямин Нетаняху. 

"Това, което стана, беше наистина ужасно, и Гърция от първия момент защити и подкрепи правото на Израел да се защитава в съответствие с международното право. Ясно разграничихме "Хамас" и палестинския народ. Ще продължим да ви подкрепяме и да се надяваме, че, каквото и да се случи, няма да има големи хуманитарни последици", заяви Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Кириакос Мицотакис трябваше да посети Израел още миналата седмица, но отложи визитата заради проблеми със сигурността, което според гръцки медии е предизвикало критики от властите в еврейската държава. 

На среща през уикенда лидери от Близкия изток, Азия, Европа и ООН обсъдиха войната между Израел и "Хамас" в Кайро. Там Мицотакис коментира, че евентуална военна намеса не може да замени нуждата от политическо решение за конфликта. Според анализатори обаче засега пътят на дипломацията не работи.

От началото на войната преди повече от 2 седмици лидерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и редица други държави посетиха региона. Джо Байдън договори с Египет хуманитарни коридори през пункта "Рафа", а Джорджа Мелони и Риши Сунак успяха да се срещнат и с израелския си колега, и с президента на Палестинската автономия.

Засега договорено прекратяване на огъня няма, а от заложниците, взети от "Хамас", бяха освободени само двама. Във вторник в Израел пристига и френският президент Еманюел Макрон.