Свят

В очакване на офанзивата: Израел засилва ударите по Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел ще засили ударите в газа, за да увеличи напрежението върху Хамас, съобщи говорител на израелската армия.

Продължаваме да препоръчваме на жителите на град Газа и околностите му, за вашата лична безопасност, заминете на юг. Ще продължим да атакуваме района на град Газа и ще засилим атаките. Наблюдаваме хуманитарната помощ, която влезе от Египет, за да се уверим, че водата, лекарствата и храната се разпределят в същата хуманитарна зона, която сме определили. Отидете в тази зона, на юг от Уади Газа, за ваша лична безопасност. Ние продължаваме да се подготвяме за следващите етапи на войната.

контраадмирал Даниел Хагари, говорител на Израелските сили за отбрана

Военното ръководство на Израел посети подразделения на фронтовата линия.

"Газа е гъсто населена, врагът подготвя доста неща там – но и ние подготвяме за него", каза пред военнослужещи началникът на израелския генерален щаб генерал-лейтенант Херци Халеви.

Целта на навлизането в Газа е унищожаването на оперативните сили и инфраструктурата на Хамас.

След атаките на Хамас на 7 октомври срещу Израел, отнели живота на 1400 души, Израел подложи Газа на бомбардировки и наземен обстрел.

Междувременно Хамас обяви, че няма да обсъжда съдбата на пленниците от израелската армия, докато Израел не прекрати "агресията" си срещу ивицата Газа.

Като част от ангажимента на Хамас с всички посредници, особено с братята в Египет, Катар и други приятелски страни, пуснахме една жена и нейната дъщеря, които са граждани на САЩ. Потвърждаваме, че ще работим с всички посредници, за да решим случая със задържаните цивилни в случай, че обстоятелствата по сигурността позволяват това. Но ще обсъждаме евентуална размяна на пленници, когато фашистките бомбардировки срещу Газа спрат.

Осама Хамдан, висш представител на Хамас

Хамас иска да си осигури освобождаването на палестински затворници от израелските затвори.

По отношение на цивилните заложници – които Хамдан нарече "гости" – Хамас е във връзка с различни страни, включително Египет, Катар, Иран, Турция, Китай и Русия.