Свят

Израелски командир: В една от къщите намерихме завързани баща и майка с липсващи части от тялото

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Izraelski Komandir Снимка: AP

Две седмици след терористичната атака на Хамас на 7 октомври израелските войски засилват присъствието си в южната част на страната. Една от базите на резервистите се намира в покрайнините на кибуца Беери, един от най-силно засегнатите от нападенията на ислямистите. Районът все още се счита за рисков.

В първата къща, в която влязохме, видяхме двойка, баща и майка, с вързани ръце на гърба, измъчвани и с липсващи части от телата. А от другата страна две деца, момче и момиче на 6 и 7 години, в същото положение, измъчвани в средата на масата, където терористите са седяли и ядяли.

Йоси Ландау – военен командир от южен Израел

Рами Голд отговаря за сигурността в Беери. Заедно с други жители, той защитава кибуца с пушки в продължение на 12 часа, преди да пристигнат израелските сили за отбрана.

Сега ги погребваме във временно гробище в близкия кибуц. Защото не можем да погребваме тук.

Рами Голд – жител на Беери

25 процента от къщите в ударените кибуци никога няма да бъдат възстановени. Вероятно ще отнеме време преди оцелелите да се върнат у дома. Повече от 100 цивилни жители на Беери са отвлечени или изчезнали.

„Няма да можем да останем дълго тук, все още чуваме експлозии около нас. Но гледката на тези опустошени къщи и лични вещи, зарязани в развалините, е потискаща. Израелски спасителни служби ни казаха, че продължават да намират тела ден след ден и вярват, че все още имат работа в тази област“, предава кореспондентът на Euronews Валери Гориа.