Местни Избори 2023

„Всичко бяга по София, по чужбина“: Euronews Bulgaria дава думата на хората от Благоевград

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Благоевград - кръстопътят на Югозапада. Всеки минава и… заминава.

„Всичко бяга по София, по чужбина и това е“ – това споделят жители.

Градът става все по-малко привлекателен за младите. Населението се топи. По официални данни за последните 20 години от Благоевград са си тръгнали над 10 хиляди души. Тази тенденция не спира и днес. Причината – ниски доходи и висока безработица.

„Освен онлайн или в някой мол, магазин, кафене – нищо повече не може да се случи в този град“, казва жител на града.

„От индустриалната зона в града са останали само спомени. Сградите са пред срутване, а охранителите са повече от работниците“, посочва благоевградчанин.

Двата университета в града привличаха млади хора от страната и света. Но и в образованието има отлив на кадри.

„Имаше доста повече хора и студентите намаляват с всяка изминала година. Което не е добре, за нас поне“, казва жител на града.

Няма хора, но за сметка на това бездомни кучета има. Преди месеци проблемът ескалира, когато животни бяха отровени в центъра на града. Случаят стигна до Европейския парламент. Докато Брюксел продължава да чака резултатите от проверките, хората се разделиха на две групи.

„Въпросът с кучетата беше хубави да се разреши. Донасят от Плевен и ги оставят тук. Има начин. Все има някакъв алгоритъм, колко да е сложно“, смята жена от града.

„Много обичам животните и мисля, че ако ние се отнасяме добре с тях и те ще се отнасят добре с нас“, споделя друга жител на Благоевград.

„Трябва да ги приберат, защото са опасни. Когато са гладни нападат деца, възрастни. После защо има толкова много случаи“, посочва неин съгражданин.

Въпреки проблемите на Югозапада – кафенетата са пълни. За разлика от избирателните секции, защото от години избирателната активност и тук е под 40%.

Вижте повече във видеото.