Местни Избори 2023

„Твоят град, твоят глас, твоят вот“ – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Пловдив

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Градът под тепетата. Град на над 8000 години. “Древен и вечен”. Но към днешна дата - разкопан.

Редица ключови пътни артерии в града са в ремонт от месеци. Придвижването става все по-трудно. Някои ремонти няма да бъдат завършени тази година, а за други сроковете за изпълнение са под въпрос.

Хората се надяват в следващите четири години някой да се замисли за транспортната схема на града. Пловдив се разраства, а хиляди пътуват всекидневно от периферията на града до центъра. До някои от кварталите автобуси не стигат.

„Градският транспорт е изключително ненадежден. Първо че е на рядко и второ, че заради ремонтите автобусите минават откъдето си искат горе долу.“

„ Градският транспорт е ужасен. Много лошо качество на обслужване, самите шофьори си пушат цигарите вътре, да не говорим за блъсканицата, някакъв кондуктор минава… Аз живея в 21 век и за мен това не е нормално“.

„Да не говоря пък за отношението на шофьорите и кондукторите. Все едно това е техен автобус, в който могат най-безпардонно да ни говорят. Особено с възрастните хора - “айде, айде, омръзна ми от пенсионери”, оплакват се пловдивчани.

Това кара някои пловдивчани да разчитат на собствен транспорт, което допълнително натоварва трафика в града. Но гаранция, че пътуването ще е по-удобно и бързо - няма.

Пловдив расте, но накъде? Презастрояването и липсата на достатъчно зелени площи са друг нерешен проблем. През последните няколко години Европейската столица на културата изпреварва София по издадени разрешителни за строеж.

Строи се, но не и детски градини и училища. Това прави отглеждането на деца все по-трудно. А родители разчитат за помощ на баби и дядовци.

Въпреки трудностите, във втория по големина град в България все повече млади хора са с надеждата, че тяхното светло бъдеще е именно в Пловдив.

„Има развитие. Доста млади хора са тук, учат. Доста обнадеждаващи са нещата. Просто има някои неща, над които трябва да се наблегне“, казват младите.