Европа

Първи преки разговори между Украйна и Русия за зърнената криза

От Euronews България Euronews България

Първи преки преговори между Киев и Москва за предотвратяване на потенциална глобална хранителна криза.

Военни делегации от Украйна, Русия и Турция се срещат с представители на ООН в Истанбул. След като Анкара изигра ключова роля в преговорите между Киев и Москва, опитвайки се да постигнат мирна сделка, сега Турция се е фокусирала върху създаването на потенциален коридор в Черно море за възобновяване износа на зърно от опустошената от войната страна. 

Украйна се опитва да изнася стоки, докато много от пристанищата ѝ са блокирани, а бойните действия по южното й крайбрежие не стихват. Междувременно обвиняват Русия, че краде нейното зърно от райони, които руските войски са превзели. От Киев настояват въпросът с разблокирането на украинското зърно да бъде решен под егидата на ООН.

Една от идеите е доставките да се извършват по определени коридори, а украински плавателни съдове да съпровождат корабите със зърно през минираните води.

Дори ако бъде постигната сделка, транспортните и застрахователните компании ще изискват гаранции за безопасност.

Преговорите се водят на фона на рекордно високи цени на храните в световен мащаб, тъй като конфликтът в Украйна подхрани опасенията за продоволствената сигурност.

Пшеницата и торовете представляват почти една пета от износа на страната.

Предстоящата жътва е поставена под риск и заради недостига на пространства за съхранение на новата реколта заради спирането на дистрибуцията на старата.