Свят

Европейските външни министри отново осъдиха ескалацията в Близкия изток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейските външни министри отново осъдиха ескалацията в Близкия изток. 

След края на срещата им в Люксембург - върховният представител на ЕС по външните работи - Жозеп Борел, отново призова "Хамас" да освободи незабавно всички заложници. Той допълни, че Израел има право да се отбранява, но това трябва да се случва в съответствие с международното право, което означава да няма последици за цивилното население.

"Отново казахме, че Израел има право да се защитава и това трябва да се случва в съответствие с международното хуманитарно право, което не може да бъде реторично, а трябва да е пълно със смисъл. Не може да се повтаря, както повтаряме от години подкрепата за така нареченото решение за две държави. Правото на самоотбрана, като всяко друго си има лимити. И тези лимити са международното право. Казвали сме го няколко пъти и го повтаряме отново", посочи Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността.

Министрите са обсъдили и войната в Украйна, както и напрежението между Азербайджан и Армения след операцията на Баку в Нагорни Карабах, след която десетки хиляди арменци напуснаха спорния регион.