България

Дрон боядиса Паметника на Съветската армия в синьо и жълто

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9390871 Синя и жълта боя е пусната от дрон върху Паметника на съветската армия. Снимка: БГНЕС

Паметникът на съветската армия осъмна боядисан и отново стана арена на сблъсъци и напрежение навръх 9 май – Деня на Европа и на победата. Според информация на СДВР, около 05:00 ч. сутринта неизвестни са пуснали жълта и синя боя върху паметника с дрон. Столичната полиция издирва извършителите. Малко по-късно доброволци са започнали почистване на мястото. Междувременно по време на шествието на „Безсмъртния полк“ в София, което отбелязва 77-ата годишнина от победата, се стигна отново а кратко до леки сблъсъци.

Сборният пункт беше пред Паметника на Незнайния войн, а след това шествието потегли и стигна до Паметника на Съветската армия. Именно там възникна напрежение с група, които вече бяха тук.

Миналата седмица се стигна до сблъсъци, когато активисти се опитаха да опаковат статуите с флаговете на България и Украйна.

 

9390864 Посланик Елеонора Митрофанова държа реч пред паметника. Снимка: БГНЕС
Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия.

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия

Митрофанова държа реч пред Паметника на съветската армия пред честващите Деня на победата и активисти за премахването на монумента. Тя не коментира инцидентите от преди това.

„Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината“, каза тя.

Митрофанова заяви, че не е научен урокът за недопустимостта на нацизма и всички форми на дискриминация според принадлежността към определен народ.

"Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години", допълни тя.