Свят

Почина легендата на „Манчестър Юнайтед“ Боби Чарлтън

От Euronews България Euronews България
Bobby Charlton FB Снимка: Facebook / Manchester United

На 86-годишна възраст почина легендата на световния футбол сър Боби Чарлтън почина днес. В славната си кариера той има световна титла от Мондиал 1966, седем трофея с Манчестър Юнайтед, носител е на „Златната топка“ (1966 г.) и многобройни индивидуални награди.

Чарлтън е смятан за един от най-великите играчи на Манчестър Юнайтед, вкарал 249 гола в 758 участия между 1956 и 1973 г. Той печели Европейската купа с Юнайтед през 1968 г., както и три титли от Първа дивизия.

Носителят на Световната купа през 1966 г. печели 106 мача за Англия, като отбелязва 49 гола - рекорд за голмайстор, който държи от 1970 до 2015 г.

„С огромна тъга споделяме новината, че сър Боби почина в ранните часове на съботната сутрин“, се казва в изявление на семейството му.

„Той беше заобиколен от семейството си. Семейството му би искало да предаде благодарностите си на всички, които допринесоха за грижите за него, и за многото хора, които го обичаха и подкрепяха. Бихме искали да помолим да бъде уважено личното пространство на семейството в този момент“, допълват роднините на легендата.

Манчестър Юнайтед също отдаде почит на Чарлтън, като го нарече „един от най-великите и обичани играчи в историята на клуба“.