Култура

Почина джаз легендата Тони Бенет

От Euronews България Euronews България
Obit Tony Bennett 20218555062389 Поп и джаз легендата Тони Бенет почина на 96 години. Снимка: АР

Поп и джаз легендата Тони Бенет почина на 96 години.

Бенет беше известен с песни като The Way You Look Tonight, Body and Soul и (I Left My Heart) In San Francisco. Публицистката Силвия Уайнър потвърди смъртта на Бенет, като каза, че той е починал в родния си град Ню Йорк.

Музикантът е признат за "най-добрият певец в бизнеса" от звезди, с които е работил като Арета Франклин, Франк Синатра и Лейди Гага.

През 2016 г. той бе диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Като един от последните велики певци от салоните в средата на 20-ти век, Бенет често казваше, че амбицията му през целия живот е била да създаде "каталог с хитове, а не хитови записи". Той издава повече от 70 албума, получава 19 награди "Грами" и се радва на дълбока и трайна обич от страна на феновете и колегите си.

По време на изпълненията си Бенет не разказваше собствената си история, а оставяше музиката да говори - на Гершуин и Коул Портър, Ървинг Берлин и Джером Кърн. За разлика от своя приятел и ментор Синатра, той по-скоро интерпретираше дадена песен, отколкото да я въплъщава.

Ако в пеенето и публичния му живот липсваше големият драматизъм на Синатра, Бенет привличаше с лек, учтив маниер и необичайно богат и издръжлив глас.

"Харесва ми да забавлявам публиката, да я накарам да забрави проблемите си", казва той през 2006 г. "Мисля, че хората ... се трогват, ако чуят нещо, което е искрено и честно и може би има малко чувство за хумор ... Просто ми харесва да карам хората да се чувстват добре, когато изпълнявам."
Бенет често е хвален от своите колеги, но никога не е имал по-голямо значение от това, което Синатра казва в интервю за списание Life през 1965 г: "За моите пари Тони Бенет е най-добрият певец в бизнеса. Той ме вълнува, когато го гледам. Той ме развълнува. Той е певецът, който постига това, което композиторът е замислил, а вероятно и малко повече."

Той не само оцелява във възхода на рок музиката, но и издържа толкова дълго и добре, че си спечелва нови фенове и сътрудници, някои от които достатъчно млади, за да бъдат негови внуци. През 2014 г., на 88-годишна възраст, Бенет счупи собствения си рекорд като най-възрастния жив изпълнител с албум № 1 в класацията на Billboard 200 за "Cheek to Cheek", дуетния му проект с Лейди Гага.

За Бенет, който е един от малкото изпълнители, които с лекота преминават между поп и джаз, подобни сътрудничества са част от кръстоносния му поход за запознаване на нова публика с това, което той нарича Великата американска песнопойка.

"Нито една страна не е дала на света толкова велика музика", казва Бенет в интервю за списание Downbeat през 2015 г. "Коул Портър, Ървинг Берлин, Джордж Гершуин, Джером Кърн. Тези песни никога няма да умрат."