Политика

ГЕРБ поиска да се отнеме спешно дерогацията на „Лукойл“ за руския петрол, ДПС ги подкрепи (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“ за преработка на руски петрол, съобщи в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи особен представител. Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише в сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза“, каза Атанасова.

Парламентът вече взе решение за „Лукойл“. Ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно се предлага. То ще бъде обсъдено от цялото правителство, в това число и от министъра на икономиката“, отговори задочно от Ловеч финансовият министър Асен Василев.

По думите му предишното решение на парламента било взето на базата на доста обстойни доклади за това „какво е възможно да се случи като скорост на прехода“ и за да се промени то, трябва да бъдат предоставени „реални текстове, реални предложения“.

Според Василев „Лукойл“ за първи път започва да плаща данъци, а държавата да си прибира парите от рафинерията, което е изключително важно и полезно за българския бюджет.

Министърът коментира още, че дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от „Лукойл“, предаде БТА. „Това, което съм казал в интервюто на „Файненшъл Таймс“ е, че има проявен интерес към закупуване на рафинерията от различни международни организации“, обясни Василев и добави, че не може да разбере упреците от президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, защото „най-нормалното нещо е, ако ще се продава такъв стратегически актив, правителството да следи сравнително отблизо процесите“.

А депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че решението за удължаване на дерогацията било взето под натиск.

Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж в 7-дневен срок и веднъж в 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС

Според Добрев от дерогацията печели единствено „Лукойл“ и то в размер на милиарди долари на година, докато ползата за българския потребител била никаква. От ГЕРБ твърдят, че при падане на дерогацията няма да има поскъпване на горивата. Те се аргументират с това, че сега „Лукойл“ купува евтин руски петрол, но това не се отразявало по никакъв начин в крайната цена на горивата.

Пеевски: НАП и митниците да кажат заобикаля ли рафинерията санкциите и плаща ли данъци

Междувременно, в късния следобед на съботния ден ДПС обяви, че ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията на „Лукойл Нефтохим Бургас“, защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани.

По думите на Делян Пеевски, който отскоро заема поста съпредседател на ПГ на ДПС, гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно „на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на „Лукойл“, Русия и финансирането на войната срещу Украйна“.

„Въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска“, посочват от ДПС.

И добавят, че още в понеделник ще изискват доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в „Лукойл“ – заобикалят ли се санкциите и плащат ли си данъците.

Остават открити въпросите за назначаването на особен представител и как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на „Лукойл“. Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани. Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт“, стои още в прессъобщението на ДПС.