Икономика

Още година "Лукойл Нефтохим" ще работи с руски петрол, решиха депутатите

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Още една година рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас ще работи с руски петрол. Това реши мнозинството в парламента. Крайният срок на дерогацията е септември 2024 г. За този период на етапи рафинерията трябва да сменя произхода на нефта.

Първоначално беше заложено дерогацията за руския петрол да се прекрати за месец. Според министъра на икономиката обаче това би довело до повишаване на цените. Затова месеците се увеличиха на 12. Според опозицията обаче предложението на управляващото мнозинство е икономически необосновано.

„Газ, идващ от руската федерация, ще бъде двойно облаган и ще идва с цена вече близка до хубавата евроатлантическа газ“, заяви по време на дебата в пленарна зала Цончо Ганев от „Възраждане“.

„В България руския газ ще влиза с наказателни цени, които не са наказание за Русия, а са наказание за българите“, каза Румен Гечев от БСП.

От левицата предупредиха, че тези действия на управляващото мнозинство ще доведат до повишаване на цената на горивото.

„Днес в България руски газ не се внася и няма никаква причина да плашите народа как цената щяла да стане по 4 или по 5 каквото там казахте“, отвърна Йордан Илиев от ПП-ДБ.

„Нищо не ни пречи и това ще направим - ще запушим цяла сфера, пък вие ще ни обяснявате колко по-евтино е в момента и как държавата не се меси и това е свободен пазар и той е направил цените с левче повече“, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. А Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира: „Лукойл“ купува и преработва уралс, цената на която купуваме бензина е сходна с другите държави, ако махнем акциза. Къде отива разликата от 25% процента - в бюджета? Не“.

Вносителите още веднъж посочиха основния си мотив за прекратяването на дерогацията. Печалбите на "Лукойл" не влизала в бюджета на България, а в този на Русия, за да финансира война срещу Украйна.

„Големите печалби на "Лукойл" не влизат в бюджета на България, а отиват в този на Путин, за да финансира войната срещу Украйна“, аргументира се Ивайло Мирчев.

С промените в закона се въвежда фигурата на особен търговски управител в „Лукойл“. Той ще се назначава от Министерския съвет и ще се контролира от парламента.