Общество

Здравният министър: До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

От Euronews България Euronews България
Hristo Hinkov MZ BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад. Така здравният министър Христо Хинков коментира пред репортери в „Златни пясъци“ въвеждането на електронна рецепта за антибиотици и инсулини, което се случи в понеделник.

„Ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има", посочи Хинков, предаде БНР.
"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства".

На въпрос - как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори: "Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран".

Междувременно Българският лекарски съюз настоя отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет.

Лекарският съюз настоя в петък за временно връщане на хартиените рецепти. "През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в Националната здравноинформационна система (НЗИС) и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена", предложиха от лекарския съюз.