Общество

"Не мога да лекувам пациентите си с копи-пейст": Лекар и фармацевт в спор за електронните рецепти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От понеделник се оказа, че липсват много медикаменти, които до този момент бяха налични по аптечната мрежа. Това стана с въвеждането на електронните рецепти, които станаха задължителни. Това каза д-р Гергана Николова, която е член на Български лекарски съюз.

Според нея има две възможни обяснения. Единият вариант е до този момент е ставала сериозна подмяна на лекарствата, изписвани на бяла рецепта и замяна с това, което е налично в аптеката. Възможно е да е и масов отказ, защото системата се блъска във възможността за генерична замяна на медикаментите, обясни д-р Николова.

Според нея в тази система съществуват много пробойни, защото нито едно заболяване не се лекува по общи правила, а индивидуално за всеки един пациент.

Трябва да има наличност в аптеката на всички генерици. Не мога да лекувам с копи-пейст, не може да се лекува с това, което го има. Ако нещо го няма в аптеката има наредба, която казва, че то трябва да бъде доставено в рамките на 24 часа.

д-р Гергана Николова

Според председателя на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов няма недостиг на лекарства, а медиците предписват медикаменти, които ги няма или не се доставят. Това според него се случва, защото лекарите нямат информация какво има на пазара.

Има замесени материални интереси. Аз съм озадачен, защото няма особен проблем с ел. рецептите. Лекарите са се страхували някой да ни им подменя лекарствата, а с електронните рецепти това става невъзможно, така просто се затяга контрола.

Николай Костов

Министерството на здравеопазването не знае какви медикамент има в аптеките, допълни още Николай Костов.

БЛС не е против електронните рецепти, обясни д-р Николова. Ние смятаме,че трябва да съществуват и двата вида както е по света, каза тя.

Целия разговор вижте във видеото.