Общество

След множество сигнали: Лекарският съюз поиска отмяна на електронната рецепта за антибиотици

От Euronews България Euronews България
Apteki

Само два дни, откакто влезе в сила отпускането на антибиотици и инсулини да става само по електронен път, се породи силно напрежение между лекари и фармацевти. В крайна сметка обаче най-потърпевши са пациентите, които обикалят от аптека в аптека, за да намерят жизненоважните си лекарства.

От Българския лекарски съюз днес излязоха с позиция, че фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните рецепти. Централата на съсловната организация била затрупана от сигнали на лекари и пациенти за неизпълнени рецепти. В аптеките отказвали да го направят с обяснението, че предписаният медикамент липсва. Това говори, че при хартиените рецепти те масово са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, твърдят от БЛС.

Според него фрапиращото в случая е, че става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. Отказите за изпълнение на е-рецепта засягат дори случаите, в които е изписан най-евтиният възможен антибиотик, посочват от организацията.

„Търговският интерес движи промяната в лекарствената терапията, а българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките“, заявяват още от БЛС.

"Ако няма лекарство в аптеката, изписано от лекаря, това не е проблем на е-рецептата", коментира пред репортери здравният министър Христо Хинков по повод липсата в аптеките на предписани електронно антибиотици. По думите му трябва да се спазва един принцип - и писаното от лекаря да се получи в аптеката от пациента. „Ако даден медикамент го няма в един обект, да се отиде в друг", посочи Хинков. Той напомни, че аптеката е длъжна до 24 часа да се снабди с продукта.

Той се обяви против замяната на определени лекарства с генерици и посочи, че явно това се е случвало досега, но не се е знаело. 

"Има преходен период. Той е до края на месеца. Дотогава ще събираме всички грешки и бъгове на системата", обяви здравният министър. Според него дори стоматолози и медици, които не работят със Здравната каса, имат достъп до системата и могат да изписват Е-рецепти. 

Досега има издадени 12 000 електронни рецепти за ден, отчете министърът.