Общество

Електронните рецепти: Защо половината издадени предписания остават необслужени?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

За проблеми при изпълнението на електронни рецепти, сигнализира Българския лекарски съюз, два дни след като вече са в сила. Електронно сега се предписват антибиотици и лекарства за диабет. Репортаж на Анелия Джамбазка.

 

Светла Герасимова е дошла за втора рецепта при личния си лекар, след като първата ѝ остава неизпълнена.

 

Изписаха ми антибиотик, отивам в аптеката в 07:30 сутринта и ми казва аптекарката вие нямате в електронната бележка, и сега ще чакам три часа, за да взема електронна рецепта и да си взема антибиотик. То просто е толкова неорганизирана работа, че тия отгоре които са по върховете, мислят че като измислят нещо, и то долу става много лесно. Не е така, така че ще висим още да тормозим джипитата, те станаха направо администратори, а не доктори които да преглеждат хората и т.н.

Светла Герасимова

Електронните рецепти за предписване на антибиотици и лекарства за диабет са в сила едва от два дни, но вече противопоставиха Българския лекарски съюз и фармацевтите.

БЛС: Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата веригапроизводство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително.

Така въведени рецептите не позволяват генерична замяна на предписаното лекарство, освен ако не е с изричното съгласие на лекуващия лекар.

 

Както видяхте последните два дена, много ясно се видя че всъщност дигитализацията е изсветляване на процеса. Няма аптека, която да има интерес от това да не може да обслужи пациента си. Аптеките искат да имат достъп до лекарствени продукти, да ги отпускат по лекарско предписание на своите пациенти. И ние не разбираме как така аптеките имат търговски интерес да не обслужват пациентите си.

Димитър Маринов – председател на Български фармацевтичен съюз

Д-р Станислава Крайселска предписва лекарства електронно през последните месеци и от тогава не е имала пациент с неизпълнена рецепта.

 

Аз лично проблеми с електронните рецепти нямам. Евентуално вчера ако е имало проблем, това е било с обновяване на софтуера, тъй като новата опция беше за брой дни, тъй като в понеделник това го нямаше. С генеричната замяна е малко сложно. Аз лично пиша опцията с генерична замяна, защото на мен ми е все тази на коя фирма ще си вземе антибиотика „х“. Въпросът е да достигнат до лечение. Да се спази курсът и точната дозировка.

д-р Станислава Крайселска – общопрактикуващ лекар

За първите два дни издадените електронни рецепти в страната са над 26 хиляди, а повече от половината от тях са останали неизпълнени. Затова Лекарския съюз настоява те да не бъдат задължителни.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.